Dierenartstraining/ Husbandrytraining

Dierenarts training / Husbandry training

relaxte patientdierenarts is leuk

 

Met Husbandry word meestal bedoeld de actieve deelname van het dier in de (medische) zorg. Het begint vaak verhoudingsgewijs makkelijk. Bijvoorbeeld in het aanraken van lichaamsdelen te accepteren, leuk te vinden tot en met een vorm van coöperatief gedrag van de kant van het dier bij complexe medische handelingen maar ook voor verzorgingshandelingen thuis.

Husbandry training is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste, een dier dat een handeling tolereert of er actief deel heeft minder stress dan wanneer het dier word gedwongen om een handeling te onder gaan. Het dier weet na training wat hij kan verwachten en hoe hij kan reageren. Hierdoor is het minder risicovol voor verzorgers/ dierenartsen etc. En tot slot, en misschien wel het allerbelangrijkste, het dier krijgt makkelijker (medische) zorg .

Het is belangrijk om kleine stapjes te nemen zodat het dier went aan handelingen maar ook om er voor te zorgen dat handelingen zo min mogelijk ongemak of pijn opleveren.  Hier is een taak voor de dierenarts weggelegd.  Mijn eigen jonge mechelse herder vond het onlangs reuze gezellig bij de dierenarts toen een winkelhaak in haar vel dicht gemaakt moest worden met krammen. Dit vergt een goede samenwerking tussen dierenarts en eigenaar.

Vormen van Husbandrytraining bij honden zijn: bench training, geborsteld kunnen worden, alleen kunnen blijven, vervoerd kunnen worden, overal aangeraakt kunnen worden door bekenden EN vreemde mensen, op een weegschaal stappen, de tanden laten poetsen, nagels laten knippen, meewerken bij bloedafname, op de zij of rug gaan liggen voor een echo of  röntgenfoto, op de onderzoekstafel gaan liggen etc.

Naast dat je het dier went aan deze handelingen denk je dus ook na over: ‘Hoe maak ik de handelingen op zich, zo min mogelijk vervelend?’  Denk hierbij aan de ruimte waar in je dit doet,  hoe je handelingen doet etc.  Een balletje, kong of een lekker voertje kan handelingen ook een stuk minder ingrijpend maken.Dierenarts training is voor:

Eigenaren die problemen willen voorkomen met hun pup of nieuwe hond.
Eigenaren die al problemen hebben en hun hond zoveel mogelijk stress willen besparen.

Husbandrytraining kan net zo leuk zijn voor eigenaar en dier als tricktraining! Just do it!

weegschaal gezellig bij de da, kusje

Wij hebben op maandagavond een groep husbandrytraining. Wij trainen maandelijks in de praktijk in Epe en geven privélessen dierenartstraining.Wil je een afspraak maken?  Mail dan snel naar info@alerthondentraining.nl

Onze dierenkliniek is Dierenkliniek Epe Centrum, Dierenartsen Linda en Bertine.