Trainen met stroom

Er is niets wat zo veel emoties op roept als trainen met stroom.  Felle tegen en voorstanders vliegen elkaar in de haren.
Toch kan het een effectief hulp middel zijn waar mensen vaak beelden bij hebben van misbruik en niet van gebruik. Ik vind het prima als mensen zeggen ik zou hem niet gebruiken. Echter vaak hebben die ook honden waarbij dat niet nodig is.  Heb een beetje begrip voor elkaar. Lees je eens in, ga eens kijken hoe zo iets werkt voor je iemand voor dierenbeul uit maakt.

Zie ook dit filmpje met een weglop nnn ende beagle.

Een goede stroomband training hoort mijn inziens te bestaan uit:

 • Evaluatie van het probleem. Wat is het probleem?
 • Evaluatie van het probleem. Wat is er tot nu toe aan gedaan?
 • Evaluatie van het probleem. Is dat goed of fout gegaan, zijn er steken laten vallen?
 • Laat maar zien hoe het nu gaat.
 • Positief bij trainen waar nodig is, waar gaten zitten in de opbouw.
 • Testen timing geleider & verbeteren waar nodig
 • Geleider laten voelen hoe band werk
 • Uitleg geven over band en gebruik
 • Stroomband 1 maand op zonder er wat mee te doen. Zodat deze ook weer af kan.
 • Aanleren van de stroomband in een prikkelarme omgeving zonder dat hij er mensen of honden mee associeert
 • Stroomband gebruiken voor bijvoorbeeld het hierkomen in prikkel arme omgeving, van voer weg roepen, niet van mensen of dieren dan kweek je agressie!
 • Stroomband gebruiken indien nodig  in moeilijker omstandigheden dus ook bij mensen en andere honden op afstand
 • Stroomband gebruiken indien nodig in alle omstandigheden
 • Stroomband afbouwen

HOEZO IS STROOMBAND TRAINING DE MAKKELIJKSTE OPTIE??

Hoe een cursist het heeft ervaren:
http://www.borke.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=104:hierkomen&catid=3:newsflash&Itemid=50
http://www.borke.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=102:stroomband&catid=3:newsflash&Itemid=50

Bijzonder is dat de felle tegenstanders als ze zelf tegen een hond aan lopen die  bijvoorbeeld schapen heeft gedood en ze hebben de keuze inslapen op stroomband training radicaal omgaan. Ik snap heel goed dat mensen tegen een stroomband zijn als ze een brave hond hebben die niet jaagt, niet wegloopt of vecht. Het veroordelen van mensen die wel in zo’n situatie zitten zorgt er voor dat stroombanden stiekem gebruikt worden met alle risico op verkeerd gebruik waar de hond weer de dupe van word. Als jij een hond hebt die katten dood en daar extreem fanatiek in is kan een muilkorf en aanlijnen soms niet voldoende zijn. ook met een muilkorf om kan een beetje formaat hond een kat dood stoten.

Ik weet nog goed dat ik mensen in paniek aan de telefoon had. Hun hond liep wel eens weg in het bos. Dat vonden ze erg vervelend dan wat hij toch gauw 30 minuten weg.  Op advies van kennissen deden ze de hond een gps om dan wisten ze waar de hond was als hij niet terug zou komen. Bij de eerste beste keer dat de hond weg was, bleek hij bij het peilen van de gps 2 snelwegen te zijn over gestoken.  Grote paniek. Hond kwam weer veilig terug naar 30 minuten dus is ze ook weer terug over gegaan. Doodsangsten stonden deze mensen uit voor hun hond maar ook voor de weggebruikers. Je moet er ook niet aan denken dat door jouw hond iemand zich dood rijd. Ze zijn op stroomband training gekomen. En bijna alle baasjes voelen zich dan schuldig en slecht door de negatieve reacties die ze vooraf krijgen. toch geeft het de honden vaak weer een heel stuk vrijheid terug en pas als de hond de band om heeft. Blijken ineens meer mensen zo’n band gebruikt te hebben en vaak blijkt dat dan maar op eigen geprutst te zijn gebeurd en op een veel vervelender manier. En wat denk je van die geleiders die uit hun dak gaan bij ongewenst gedrag mogelijk een 2de hond bij zich hebben die alle stress mee krijgt. Dat zie je ook vaak bij mensen die de trainingsdisks gebruiken. Dat de andere hond des huizes mee ineenkrimpt terwijl die niets fout heeft gedaan.

Bij alles wat je traint,  train met je verstand!  Een stroomband moet mijn inziens niet het eerste middel zijn waar mensen naar grijpen maar het kan een prima optie zijn.

Tegenstanders verwijzen vaak naar het stroomband onderzoek van Borg en Schilder maar daar staat in dat bij onvoorspelbaar gebruik in de hoogste stand de hond veel stress ervaart. Tja daar ben ik het helemaal mee eens. https://www.houdenvanhonden.nl/globalassets/standpunten-rvb/121212_bv_-_stroomband_bijlage_1.pdf
Er zijn vele stroomband onderzoeken van zowel voor als tegenstanders.