Artikel Husbandrytraining / Gezondheidstraining

Husbandrytraining

 

Een engelse synoniem voor husbandry is home management. Ik denk dat het, het beste te vertalen is met het woord ‘houderschap’. De pijlers van goed ‘dierenhouderschap’ zijn namelijk  een gezonde omgeving ( passend bij het dier, voldoende het natuurlijk gedrag stimulerend), goede voeding,  ethologie (de juiste sociale structuur -betreft het een groepsdier, solitair dier of is juist paarsgewijs houden het beste etc),  gedrag ( heeft het dier stress, is het dier ziek etc)  en training ( training kun je heel breed zien ook van nachtverblijf naar buitenverblijf leren lopen is training), goed veterinaire zorg en een goed registratie van al het bovenstaande. Hieruit blijkt wel dat dit voor een dierentuin een belangrijk is maar bijvoorbeeld ook in een rundveehouderij of hondenkennel. Het is dus diersoort overstijgend!

 

Bij husbandry training draait het om op commando uitvoeren van coöperatief gedrag. Coöperatief gedrag  is samenwerkend/meewerkend gedrag. Het is toe te passen in al diverse facetten van het goed ‘dierenhouderschap’. Husbandry training zorgt er dus voor dat je dier op commando vrijwillig meewerkt aan de handelingen die nodig zijn voor dit houderschap. Dit kan enorm breed zijn variërend van vrijwillig van het ene verblijf over gaan naar het andere, vrijwillig op een weegschaal gaan staan, je ontspannen laten optillen, als dolfijn je flipper geven om bloed af te nemen,  als orka leren plassen in een buisje, of als aap vrijwillig je arm door de tralies steken voor een insuline injectie! Al deze voorbeelden zijn reeds toegepaste voorbeelden uit de dierentuinpraktijk!

 

Maar wij als hondentrainers, hondenhouders hebben de husbandrytraining nog amper ontdekt! Wiens hond werkt er vrolijk mee of is in elke geval relaxt bij het nageltjes knippen, het temperaturen, het kijken in de bek, het geven van een injectie, het betast worden door vreemden? Waarom zorgen wij niet dat onze honden zich hier comfortabel bij voelen? Ook wij kunnen enorm veel stress reduceren bij onze dieren, onze dierenarts en ons zelf als wij ons de moeite nemen om dit te gaan trainen. Goed gedrag is niet van zelf sprekend! En goed gedrag bij de dierenarts al helemaal niet.

 

Je kan met je hond husbandry training gaan doen als hij al bang is geworden maar nog beter is beginnen met een pup en zorgen dat hij niet bang wordt.  Een husbandry oefening die al wel gebruikt word is bijvoorbeeld benchtraining. Maar wat zou het ideaal zijn  de hond op commando relaxt plat op zijn zij liggend bij het temperaturen, een  poot met te lange nagels op commando vrijwillig aanbieden voor het knippen, relaxt blijven bij een injectie en ga zo maar door. Is het niet verschrikkelijk jammer dat we massaal trainen op trucs als bijvoorbeeld slalommen tussen onze benen maar tegelijkertijd zo te kort schieten bij het comfortabel maken van de medische handelingeMet husbandrytrainingen kun je nut en lol ideaal combineren!

Belangrijk is een gedegen stappenplan, een zogeheten trainingsplan te maken waarin je de trainingsprocedures van 0 tot aan het gewenste gedrag beschrijft. En vooral geen handelingen die nog onvoldoende getraind zijn, op commando te willen doen. Moet er toch iets gebeuren kun je beter vragen of een ander je partner bijvoorbeeld met de hond mee gaat naar de dierenarts en het gewoon op de traditionele manier doet. Desensibilisatie, is het sleutelwoord. Desensibilisatie, is het minder gevoelig worden voor bepaalde prikkels die angst of onrust oproepen. Je begint met oefenen in een prikkelarme omgeving zoals je huiskamer.

Daar oefen je eerst een ‘station’. Een station is een plek waar je hond rustig moet blijven. Dat kan zijn op een kleedje, in de mand, op een oefentafel, links van je, het commando relax of kim  etc.

Hier het commando relax, dwz met de kin op de grond.

Duzi 1 relaxt foto annekefoto: Anneke Verweij

Als het dier onrustig zit kun je pas verder gaan als je, je hond duidelijk hebt gemaakt dat hij rustig moet zitten op de tafel om een beloning te verdienen. Heb je, je hond, via een opbouwschema hebt geleerd  ca. 2 minuten rustig op een tafel kan zitten kun je verder. Je kan je hond leren dat de volgende stap is, rustig blijven zitten terwijl jij zijn oor aan raakt. Uiteraard heeft hij bij een goede uitvoering een koekje verdient. Daarna kun je oefenen dat hij nog steeds rustig zit terwijl je het oor binnenste buiten klapt. Hierbij zie je gelijk een ander positief effect van husbandrytraining… je merkt zelf sneller dingen op. Hey, zijn oor is veel roder als de vorige keer met oefenen, zou hij oor ontsteking hebben?

Op de weegschaal! Weegschalen staan tegenwoordig ook in dierenwinkel, tuincentra en je kan ook even bij je dierenarts langs lopen. Oefening baart kunt. 

https://youtu.be/Pqzu0AP3Ob4

Ook kun je, je hond voorbereiden op de handelingen die gepaard gaan met de jaarlijkse enting. Meer als een gewone balpen en een tafel heb je in het begin niet nodig. Leer je hond stil te zitten op de tafel. Daarna leer je de hond dat als hij stil zit, terwijl jij zijn nekvel pakt, hij een brokje krijgt. Nog steeds vrij simpel te verdienen. Nu leer je hem dat hij stil moet zitten terwijl jij het een balpen een nepprikje geeft. Door de punt van de balpen even stevig tegen zijn nekvel te drukken kun je een nepprik geven. Belangrijk is… zolang je hond niet rustig en comfortabel is bij de huidige fase, ga je niet verder naar een volgende stap!

Het commando prikje word hier gewoon geoefend met een pen. 

Zo zijn bijna alle handelingen vooraf te trainen in je huiskamer. Maar dan ben je er nog niet. De hond moet leren generaliseren. Dat wil zeggen dat hij op het verschillende plekken moet kunnen . Maar ook met verschillende mensen. Deze trainingen maken het dierenartsen bezoek voor alle partijen prettiger.

Hoe vervelend het is als je hond zich misdraagt lees je hier onder in het verhaal van Anne en Stavros.

‘Stavros zal nooit goede vrienden worden met de dierenarts maar we hoeven niet meer bang te zijn dat hij de dierenarts zal grijpen. Hij was in het begin niet bang maar toen hij ongeveer een jaar oud was is die angst ontstaan. De rit naar de dierenarts was een en al stress en in de wachtkamer zette hij de boel op de kop. In de spreekkamer mocht de dierenarts hem aanhalen maar zodra hij voelde dat de dierenarts iets anders ging doen hapte hij van zich af. De dierenarts reageerde hier heel gespannen op en waarschijnlijk heeft hij door deze reactie het succes van het gedrag van Stavros bevestigd. Een half jaar later heeft hij de dierenarts zelfs een scheur in zijn hemd gehapt. De dierenarts werd boos, verhief zijn stem en vroeg zich af waar we deze valse hond vandaan hadden, we hadden ons een miskoop begaan. We schaamden ons erg en zijn daarna naar verschillende dierenartsen geweest, waar het er misschien niet zo heftig aan toe ging als bij de eerste maar het was zeker geen pretje. We hebben met Stavros bij  Alert i.s.m. het Pet Wellness Center de husbandry training gevolgd. We hebben het hele dierenarts ritueel getraind. Eerst alleen het PWC-gebouw binnen met heel veel beloning, dan steeds een stapje verder. Stavros kan nu rustig op de tafel zitten en mag worden aangeraakt door de dierenarts. De inentingen gaan nu prima. We zijn zelf ook niet meer bang om met hem naar de dierenarts te gaan. Het feit dat er door de dierenarts begripvol wordt omgegaan met dit probleem heeft ook zeker geholpen.’