Hondenhalster aanleren

Aanleren van Gentle leader, Halti, Dog control of andere hondenhalsters….

 

 

Deze hondenhalsters worden onder meer gebruikt om het trekken aan de lijn te verminderen, bij grote honden om meer controle over de hond te hebben, bij uitvallen aan de lijn naar mensen en dieren. Ik heb hem zelf regelmatig gebruikt bij een hond die de rare gewoonte had zijn snuit af te drogen aan het kruis van andermans broek! In een omgeving met nette pakken liep ik met een hondenhalster. Je heb met een hondenhalster meer controle over de kop van de hond.

 

 

Je kan de hondenhalsters zo kopen in de dierenspeciaalzaak, maar vaak zit er geen gebruiksaanwijzing of aanleer instructie bij.  (Alleen bij de gentle leader zit wel een gebruiksaanwijzing.)  Maar eerst is het belangrijk dat je een passende maat koopt.

 

Bij de gentle leaders staat dat duidelijk op de doosjes en zijn er maar 3 maten. Dus de kans dat je de juiste maat hebt is redelijk groot. Bij de halti en dogcontrol zijn er veel meer maten. Met name bij de dogcontrole hebben honden vaak een grotere maat nodig om de snuit maar is de nekband dan weer te ruim. Dit is op te lossen door een knoopje in de nekband te maken, niet ideaal maar toch. Een maat te klein knelt constant om de snuit dus dat is helemaal geen optie! De hond moet bij een ontspannen lijn zijn bek hele maal open kunnen doen, de neusband kan dan bijna over zijn neus af.  Een hond dient altijd een halster en een halsband om te hebben. Je mag namelijk nooit een hond vast zetten aan een hondenhalster dit kan ernstige schade toebrengen aan je hond.

 

Het aanleren:

 

Kortweg dient de hond het hondenhalster met iets aangenaams te associëren!

Dat kan als volgt.  Lok de hond meerdere keren met een lekker brokje in het neusgedeelte van het hondenhalster zonder het vast te maken. Gaat dit goed dan kun je het eten van je hond klaar zetten, het hondenhalster omdoen en het eten op de grond zetten. Direct na het eten  het hondenhalster weer af doen. Na dit een dag of 10 geoefend te hebben met elke maaltijd wordt het hondenhalster een voorbode van eten en dus een voorbode van iets goeds. Daarna ga je ca  1 week met de hond wandelen met het hondenhalster om, zonder het te gebruiken. Vergeet niet veel kleine lekkere koekjes ( bijvoorbeeld prins friandise)  mee te nemen voor goed gedrag. Gaat dit een week goed dan kan de riem aan het hondenhalster bevestigd worden. Dit kan géén rollijn zijn, enkel een vaste lijn is geschikt. Lijnen langer als 160 cm vind ik niet geschikt om in combinatie met een hondenhalster te gebruiken. De hond kan een behoorlijke vaart maken en een beste ruk in zijn nek krijgen als hij aan het einde van de lijn komt.  Dit kan tot serieuze nekbeschadigingen leiden. De lijn moet van dusdanige lengte zijn dat de musketon (=gesp van de lijn) loodrecht naar beneden hangt.

 

Bij het lopen met het hondenhalster dient met altijd rekening te houden met de lijnvoering. De lijn dient van het oogje van het hondenhalster in een boogje naar de geleider te lopen zonder aan de andere kant van de hond langs te gaan. Zit de lijn aan de verkeerde kant, is deze weer goed te krijgen door de lijn voor de hond langs te halen.

 

Er zijn mensen van mening dat je met een hondenhalster moet stil staan als de hond trekt. Ik ga rustig zonder rukken,  de andere kant op dit heeft als groot voordeel dat de hond zijn fixatie op waar hij naar toe wilde kwijt is. Na enige passen rustig meelopen ga ik weer de oorspronkelijke richting op. Deze manier van training voorkomt ook dat de hond gewent raakt aan de druk op de neus en er doorheen trekt.  Bij stil staan blijven veel honden de druk op de neus gewoon handhaven. Er zijn mensen die het halster gebruiken als tijdelijke maatregel maar ook mensen die er altijd mee lopen. Als het goed is aangeleerd en het wordt goed gebruikt kan dit beide. Als de hond goed meeloopt kun je de lijn van het hondenhalster overzetten op de halsband. Trekt hij weer of word de situatie moeilijker dan kan de lijn weer aan het hondenhalster.

 

Succes!