HR Honden en onze visie

U bent bij ons van harte welkom met een zo genoemde ‘hoog risicohond’.

Wij hebben al vele jaren staffords, bulldogs, boerboels, kaukazen, rottweilers, anatolische herders/kangals, akita’s , bull mastiffs, pitbulls, pitbullachtigen op les. En zelf ook diverse hoog risicohonden in onze eigen groep honden thuis.

Waar wij bij deze rassen extra attent op zijn?

Eigenaren leren lichaamstaal herkennen, werken aan het niet aanstaren van andere honden. een muilkorf aanleren voor het geval het nodig is, zodat dit niet met stress gepaard gaat. Echter al deze zaken leren wij aan alle combinaties aan. Tevens zijn wij zeer attent op hyper gedrag omdat alle honden vanuit hyperactiviteit sneller agressie laten zien. Gezien de steeds strengere wetgeving zijn wij er voorstander van honden te leren elkaar te negeren ipv met elkaar te laten spelen.

Onze eigen HR honden spelen met elkaar maar niet met andere honden muv 1 kaukasische owcharka. Dit voorkomt een boel ellende. Wel zetten wij onze honden in om andere honden te leren elkaar te negeren. Rustig langs elkaar heen kunnen lopen zonder uitdagen, agressie te vertonen of op een agressieve daad van een andere hond in te gaan DAT vinden wij sociaal gedrag. Van heinde en ver je hond op een andere hond laten afrennen, er achteraan roepend hij doet niets hoor, dat valt bij ons niet onder sociaal gedrag.. van eigenaren. Wij leren eigenaren in te zien wat het effect is van hun eigen gedrag op hun hond, op andere honden maar ook op de beeldvorming van de maatschappij. Natuurlijk hoeft uw fikkie niet braver als braaf te zijn, dat zijn die van mij ook niet. Vaak is het beter om gewoon een confrontatie uit de weg te gaan om wille van je hond , dan proberen gelijk te halen ten koste van je hond. Als voorbeeld ik loop met mijn hond in de wijk waar je niet los mag lopen en er komt iemand aan met zijn hond los. Dan kan ik zeggen ‘zijn probleem als hij hem niet onder controle heeft’. Ik kan ook denken.. ‘ik wil mijn hond niet in de problemen brengen ‘ dus ik vraag de ander zijn hond aan te lijn of denk ‘om we gaan de andere kant op’. Zeker als ik met een hond wandel die daar mogelijk zo van overstuur raakt dat hij kan bijten, breng ik hem niet in die voor hem nare situatie.

Wij hebben geen status aparte voor de HR honden en hun eigenaren. Wij doen niet aan stigmatiseren van rassen of hun eigenaren. Wij proberen een verantwoorde omgang met alle honden te bewerkstelligen.

Niet elke hond kan in een groep trainen vanwege het gedrag van de hond en dat kan simpel weg zijn dat de hond te sterk is om te kunnen houden, extreme angst of agressie problemen. Het kan dan zijn dat wij privetrainingen adviseren ipv een groepsles. Vaak met als doel gewoon weer in de groep mee te trainen.

In onze groepen word er niet onderling gespeeld. Met uitzondering van 1 les in de puppygroep waarbij de instructeurs hier veel uitleg over geven.

Hoofdtrainer Yvet is zelf 1 keer ernstig gebeten… door een beagle. Elke hond kan ernstige schade toe brengen!